Vanha talo on myyty, jeeeee! Ehdin jo etukäteen hermoilla sitä että saammeko sitä kaupaksi lainkaan, tai jos saamme, niin mihin hintaan. Siksi päätimme lähteä myymään taloa hyvissä ajoin ettei sitten tule kiirettä kun pitää alkaa uutta talolainaa maksamaan. Eikä olisi ollut herkkua kesällä rehkiä tontilla ja siinä sivussa vielä hoidella toista omakotitaloa ja pihatöitä. Meitä potkaisi onni, kun talolle löytyi ostaja viikossa ja hinnastakin päästiin nopeasti yksimielisyyteen. Toissapäivänä haettiin viimeiset kamat vanhasta talosta pois että uudet asukkaat pääsee muuttamaan, ja nyt siis asustellaan vuokralla kerrostalokolmiossa, jossa vähän tuppaa olemaan ahdasta kaiken tavarapaljouden keskellä. Paljon roinaa ollaan pakattu pois kylmävarastoon ja kellarin häkkivarastoon, mutta silti meillä on täällä asunnossa yksi huone kokonaan pyhitetty romuhuoneeksi, ja yritämme elellä kahden huoneen ja keittiön turvin. Aika hyvin tuntuu sujuvan kun perhe kuitenkin on näin pieni, asunto on melko toimiva ja muutenkin viihtyisä. Ja ennen kaikkea tästä on suhteellisen lyhyt matka tontille.

Tontin lunastamista itsellemme ollaan tässä mietitty. Aluksi olimme ehdottomasti sitä mieltä että ostamme tontin omaksi, mutta erään kiinteistönvälittäjän kanssa juteltuamme olemme tulleet siihen tulokseen että vuokratontti kuitenkin otetaan. Nykypäivänä oma tontti ei enää anna talolle sellaista lisäarvoa kuin ennen. Jos ostat tontin esim. 20.000 eurolla niin saat sillä palan maata itsellesi, mutta taloa myydessäsi sitä pariakymppiä on vaikea ujuttaa myyntihintaan mukaan, kun varsinkin nuoret talon ostajat eivät sitä omaa tonttia kovin korkealle tänä päivänä enää arvosta. Vuokraamalla saa ihan yhtä lailla maata omaan käyttöönsä eikä kukaan sitä tonttia tule pois ottamaan vaikka se vuokratontti olisikin. Niinpä mekin ollaan nyt päätymässä siihen vuokraamiseen, kun kaupunki vielä lupasi 50% vuokranalennuksen kahdelta ensimmäiseltä kalenterivuodelta rakentamisen aikana. Ja saahan sen tontin ostaa omaksi myöhemmin, jos siltä alkaa tuntumaan.

Olimme ajatelleet että vuokrasopimus tehtäisiin alkavaksi 1.6 jolloin kaupunki on luvannut että tonteille pääsisi, mutta nyt kaupungilta sanottiin, että vuokrasopimus kannattaa ajoittaa siihen hetkeen kun rakennuslupaa haetaan. Eli onko näin ettei rakennuslupaa voi hakea tontille, joka on vain varattu, mutta ei vuokrattu tai ostettu? Toisin sanoen meidän on tehtävä vuokrasopimus alkamaan jo nyt alkuvuodesta ja joudumme näin ollen maksamaan vuokraa useammasta turhasta kuukaudesta kun tontilla pääsee aloittamaan työt vasta kesällä. Ja haluamme ehdottomasti rakennusluvat selväksi mahdollisimman nopeasti, ettei tarvitse sitten viime hetkellä alkaa suunnittelemaan kokonaan uutta taloa.

Rakennuslupapiirustukset on työn alla ja valmistumassa näinä päivinä, lähinnä pientä hienosäätöä enää jäljellä. Kauankohan siinä lupahakemuksen käsittelyssä kestää...?